Jdi na obsah Jdi na menu

Jak čistit koně

 

Jak čistit koně - péče o srst koní:

Kůň potřebuje pravidelně čistit. Správným čištěním totiž koni promasírujete svaly, zlepšíte prokrvení těla a v neposlední řadě odstraníte nečistotu, která se usazuje na kůži a ucpává póry.
Jak nejlépe čistit koně? Čistíme vždy po směru srsti - začínáme u hlavy a končíme na zádi. Přijdeme-li ke koni, který celý den stojí ve stáji nebo ve výběhu, bude určitě od prachu, bláta nebo slámy. Slámu odstraníme rukou, bláto je dobré umýt nebo nechat uschnout a seškrábnout hrubým kartáčem nebo hřbílkem. Prach, usazený na těle koně, nejlépe odstraníme mírně navlhčenou houbou nebo hadrem. Stíráme ho vždy ve směru srsti. Na toto prvotní hrubé čištění můžeme použít i čistící rukavici. Je-li kůň zpocený nebo mokrý od deště, je dobré ho nejprve utřít stěrkou potu.
Nyní můžeme koně začít hřebelcovat. Používejte jedině gumová nebo měkká umělohmotná hřbílka (případně malá plechová spirálová hřbílka s jemnými zuby), která koně neporaní. Přesto musíme velice opatrně hřebelcovat ta místa, kde vyčnívají kosti (kohoutek, kyčelní hrboly apod.). Hřbílko uchopíme do ruky vzdálenější od hlavy koně a pevnými dlouhými tahy jím kroužíme proti srsti. Často musíme hřbílko vyklepávat - vždy ho vyklepávejte na zem, abyste omezili prášení na minimum. Při čištění krku si přehodíme hřívu vždy na opačnou stranu, aby nám nepřekážela. Nikdy nezapomeneme vyhřebelcovat břicho! Nohy čistíme hřbílkem pouze po "přední koleno" (karpus) a po hlezno. Na holeně a spěnky používáme pouze kartáče. Nyní vezmeme do druhé ruky měkký kartáč (velice dobrý je kulatý kartáč, který má chlupy na obvodu delší než uprostřed) a odstraňujeme jím vyhřebelcovaný prach. Dlouhými tahy stahujeme prach po srsti a pokaždé pořádně otřeme o hřbílko. Celý postup hřebelcování a kartáčování opakujeme tak dlouho, až bude koník opravdu čistý. Potom přejdeme na druhou stranu, přendáme si hřbílko do druhé ruky a čistíme druhý bok koně.
Nyní vyčistíme žíně. Hřívu můžeme vyčesat hřebenem nebo kartáčem. Pozor musíme dávat na ohon. Jeho žíně jsou velice křehké, snadno se lámou a dlouho a pomalu rostou. Nikdy proto ohon nečešeme hřebenem nebo tvrdým kartáčem. Nejlepší je žíně probrat rukou a je-li to nutné, uhladit je měkkým kartáčem.
Hlavu nikdy nečistíme hřbílkem. Od hrubé špíny ji vyčistíme tvrdším kartáčem, prach odstraníme měkkým kartáčem nebo utěrkou. Mokrou houbou vytřeme oči, nozdry a okolí huby. Tuto houbu nepoužíváme na nic jiného! Jinou houbou (nebo hadrem) omyjeme kořen ohonu, vemínko nebo předkožku. Nakonec celého koníka "vyleštíme" měkkým kartáčem nebo hadrem.

Zemědělské potřeby M+S s.r.o. - Minářová a Sedlák zajišťují široký sortiment zemědělských a chovatelských potřeb na čištění koní vhodných pro péči o srst a hřívu, který se bude během roku 2011 rozšiřovat, především o čistící ubrousky Oster a sprchy na koně

 

Základní kartáče na čištění koní, čistící rukavice, sada pro malé jezdce, boxy na čistící potřeby:

Háček na kopyta koní červený
Háček na kopyta koní s kartáčkem červený
Háček na kopyta koní s kartáčkem pro základní údržbu kopyt. Na rukojeti je umístěn kartáček a háček pro vyjímání tvrdých předmětů. Barva černá,zelenámodrábordóžlutá.
35,- Kč bez DPH
Čistící rukavice na koně plastová
Čistící rukavice na koně plastová
Rukavice je vyrobena z měkkého plastu, na jedné straně je opatřena plastovými hroty a na druhé straně tvrdým kartáčem. Ideální pro mytí, rozčesání i masírování mírně znečištěného koně. Barva červená, zelená.
78,- Kč bez DPH
Kartáč dřevěný, syntetické štětiny na čištění koní
Kartáč dřevěný, syntetické štětiny na čištění koní
Kartáč z lakovaného dřeva opatřený syntetickými štětinami. Délka cca 16 cm.
92,- Kč bez DPH
Kartáč na koně jemný dětský Equerry
Kartáč na koně jemný dětský Equerry červený
Kartáč na koně jemný dětský Equerry - plastový mini kartáč určený pro dětskou ruku, syntetické štetiny, výroba Anglie.
Barva modrázelenáčerná.
109,- Kč bez DPH
Kartáč dřevěný, štětiny PVC mix, s poutkem na čištění koní
Kartáč dřevěný, štětiny PVC mix, s poutkem na čištění koní
Kartáč z lakovaného dřeva s poutkem. Je opatřen umělými štětinami.
126,- Kč bez DPH
Kartáč plastový 7,5 cm x 15 cm, syntetické štětiny na čištění koní
Kartáč plastový 7,5 cm x 15 cm, syntetické štětiny na čištění koní
Plastový kartáč velikost 7,5x15 cm, poutko na ruku, syntetické štětiny.
160,- Kč bez DPH
Kartáč plastový, měkké přírodní štětiny na čištění koní
Kartáč plastový, měkké přírodní štětiny na čištění koní
Plastový čistící kartáč s poutkem na ruku. Je vybaven měkkými přírodními štětinami, které dodávají srsti hedvábný vzhled.
265,- Kč bez DPH
Sada na čištění koní v průhledném batohu
Sada na čištění koní v průhledném batohu pro malé jezdce
Sada na čištění koní v průhledném batohu pro malé jezdce - všechny čistící potřeby jsou uloženy v průhledném plastovém batohu, jsou naprosto funkční, ale jsou uzpůsobeny pro menší ruku. V sadě naleznete houbičku ve tvaru koníka, hřeben na hřívu, kartáč na hřívu, oválné gumové hřbílko, kartáč na koně a háček na kopyta.
282,- Kč bez DPH
Box na čistící potřeby
Box na čistící potřeby
Uzavíratelný plastový kufřík na čistící potřeby pro koně s uchem. Vyjímatelná vnitřní část. Provedení-modrý.
435,- Kč bez DPH
Sada na čištění koní v boxu
Sada na čištění koní v boxu
Sada na čištění koní v boxu - 7 dílná, všechny čistící potřeby jsou uloženy v boxu. V sadě naleznete houbu, hřeben na hřívu, oválné gumové hřbílko, masážní jehlové hřbílko, kartáč na koně se štětinami z PVC, kartáč na hřívu a háček na kopyta.
646,- Kč bez DPH