Jdi na obsah Jdi na menu

Co žerou poníci 2

 Ječmen - Podává se v granulích, rozdrcený nebo ve formě vloček.Poníci po ječmenu nevivádí tolik jako po ovsu,ale přibírají po  něm na váze.

Kukuřice- Poníkům se většnou dávají kukuřičné vločky nebo vařená kukuřice. Dodává hodně energie, ale obsahuje málo bílkovin, proto se nejčastěji přidává do směsí. Poníci po kukuřici přibírají na váze.   

Otruby- Zbytky pšeničných zrníček, které neobsahují tolik živin. Dělá se z nich kaše- otruby zalijeme vařící vodou a necháme vychladnout.

Lněné semínko- Obsahujé velké množství bílkovina tuků. Poníkům ho dáváme když chceme, aby přibrali na váze a měli lesklou srst.Musíme ho uvařit protože syrové je jednovaté.

Řezanka-Nasekané seno nebo sláma. Přimíchává se do koncentrátů, aby je poník déle žvýkal. Rozmícháváme v ní také prášek na odčervení, pokud poníkovi nedáváme jiné koncentráty.

Melasa- je tmavohnědá zbytek po výrobe cukru.Používá se na zhutňování krmiva a jako potravinový doplněk pro těžce pracující koně. Při běžné zátěži se poníkovi nesmí podávat po velkém množství.

Hrubá směs- Prodává se již namíchaná z různých přísad a obilí. Je vhodná pro nové majitele poníka, kteří ještě nemají s krmením tolik zkušeností. Vyberou si směs, která poníkovi vyhovuje, a nemusejí se už zabývat vážením různých druhů krmiva a jejich správnými poměry.

Granule- vyrábí se jich několik druhů. Dodávají koním a poníkům všechny potřebné živiny. Složení je různé podle účelu.

 

 

Vojtěška- Prodává se v kostkách nebo v granulích. Může být i nařezaná nebo smíchaná s ovesnou slámou. Vypadá jako řezanka  ale je výživnější.

Sušená cukrová řepa- Obsahuje cukrya vlákninu a dodává hodně energie. Musí se před krmením na několik hodin namočit do vody, jinak by poníkovi mohla způsobit nadýmání.


Tuřín- Poníci chovaní ve stáji mají rádi, když jim necháte v korytě nebo na zemi celý tuřín. Rádi ho okusují a hrají si s ním.